Zdravstvene koristi kolagena

Vjerojatno ste čuli za kolagen i njegove koristi za tijelo. Ali znate li točno što je kolagen, od čega se sastoji i koju ulogu igra u tijelu kada se konzumira?

Što je to?

Kolagen se smatra velikom količinom proteina u ljudskom tijelu. Njegova glavna funckica je proizvodnja tkiva poput kože, hrskavice, tetiva, kostiju i organa. Iz tog razloga, on je vitalna komponenta pravilnog funkcioniranja i održavanja struktura. 

Kolagen igra bitnu ulogu u ljudskom tijelu, pružajući fleksibilnost, elastičnost i snagu, te držeći stanice zajedno. Također se nalazi u zidovima krvnih žila i rožnici. Stoga je bitno imati dovoljnu količinu kolagena u tijelu za potpuno funkcioniranje. Međutim, dokazano je da proizvodnja kolagena opada s godinama, uzrokujući očigledno opuštanje kože, bore i bolove u zglobovima. Osim toga, određeni navici mogu ugroziti i utjecati na proizvodnju kolagena. Jedan od njih je pušenje, dugotrajno izlaganje suncu, nezdrava prehrana i određene bolesti. 

Gdje se može dobiti?

Ovaj protein nalazi se u koži i zglobovima te se tamo proizvodi, kao i hrskavici svih sisavaca. Neki su namirnice bogate kolagenom, posebno svinjetina, meso, želatina i hidratantni proizvodi bogati kolagenom. Današnje prehrambene navike su siromašne kolagenom i nisu zdrave. Ljudi često uzimaju posebne dodatke prehrani koji sadrže kolagen, pogotovo kada su na programu vježbanja i posebnoj prehrani. Također, ako odaberemo prehranu bogatu Vitaminom C, poput naranči, kivija, ananasa ili mlijeka, možemo nadopuniti magnezijem. To utječe na prirodnu proizvodnju ovog proteina u tijelu. 

Koristi od kolagena:

Konzumiranje kolagena može biti korisno za vaše zdravlje na mnoge načine, od ublažavanja bolova u zglobovima do poboljšanja zdravlja kože, ali također ima i mnoge druge koristi koje su korisne tijelu, podržane znanstvenim istraživanjima:

  • Povećava čvrstoću i elastičnost kože
  • Jača kosu i nokte, dajući im bolji izgled
  • Pomaže u prevenciji osteoporoze
  • Sprječava rani nastanak bora, celulita i sitnih linija
  • Pomaže povećanju tonusa zglobova, tetiva i ligamenata
  • Regulira probleme s krvnim tlakom
  • Spriječava patnju od čira na želucu
  • Smanjuje strije i odgađa njihovo stvaranje

Treba napomenuti da se ovi benefiti mogu postići kada se konzumacija kolagena nadopuni pravilnom i zdravom prehranom. To će pomoći u pojačavanju rezultata ovog proteina.

Kako uzimati dodatke bogate kolagenom?

Količina koju stručnjaci preporučuju  je maksimalno 8-10 grama dnevno, preporuka je da se toliko može konzumirati istovremeno zajedno sa bilo kojim od obroka tijekom dana, jer je apsorpcija hranjivih tvari na razini crijeva veća kada jedemo. Dostupan je u različitim oblicima, poput tableta i praha. Postoje na tržištu vrste bez okusa i sa okusom. Prašak je lakše konzumirati u vodi, sokovima, smoothieima ili juhama.

EKSLUZIVNE PONUDE ZA ČLANOVE

Prijavite se na naš newsletter I ostvarite popust na vašu prvu narudžbu te ekskluzivne posebne ponude I vijesti izravno na vašu Email Adresu.